2022-09-07 07:54Pressmeddelande

Ny gratistjänst, Brottskollen, visualiserar brottsdata från Polisen

 

 

Pressmeddelande                                                                   

Ny gratistjänst, Brottskollen, visualiserar brottsdata från Polisen. Håll koll på brottsutsatta och otrygga områden med en ny kartfunktion

Den svenska appen Vakta som hjälper vid rån och överfall lanserar idag en ny funktion, Brottskollen. Brottskollen är en ny rikstäckande funktion i Vakta-appen där man enkelt och lättöverskådligt kan se på en karta var och när olika brott har ägt rum. Skadegörelse, inbrott, ordningsstörning och rån när några av de brottstyper som visas på Brottskollen, vars data hämtas direkt från Polisen.

 

”Idag finns det en tendens att människor gör slutsatser och uttalanden som under- och överdriver var och när brott sker i vårt samhälle, För att förhindra att åsikter skapas på felaktiga grunder vill vi att människor ska kunna själva bilda sig en uppfattning baserat på data. Därför lanserar vi nu Brottskollen, där man visuellt kan ta del av olika typer av brott som rapporterats och begåtts i Sverige med några hundra meters precision. Värdet att veta hur brottslandskapet ser ut, är stort för många och man undviker också viskleken eftersom datan som presenteras baseras på anmälningar som inkommit till polisen”, säger Erik Forsberg, vd och grundare av Vakta. ”Förhoppningsvis kan Brottskollen sprida kunskap om hur det verkligen ser ut i just ditt närområde”.

 

På Brottskollen finns ca 250 000 brott registrerade och presenteras med ett par hundra meters exakthet, för att undvika att ett brott går att härleda till en specifik adress. Brottskollen visar de fem senaste månadernas inrapporterade brott (februari-juni 2022) och kommer att uppdateras en gång i månaden. Brotten som visas är: sexualbrott, inbrott och stöld, hot och ordningsstörning, narkotika, skadegörelse, misshandel, rån och mord samt vapenbrott. Brottskollen är en kostnadsfri tjänst som bygger på data från hela Sverige. Det enda man behöver göra är att skapa ett konto i Vakta-appen, som finns framtagen både för iOS och Android.

 

Vakta är ett svenskt företag med fokus på tryggare vardag för gemene man. Kärnan är en lättanvänd app som skyddar vid rån och överfall genom att koppla ihop användaren med över 6 000 väktare, redo att rycka ut direkt när användaren känner sig rädd eller otrygg.

 

För mer information, gå in på vakta.se eller kontakta:
Erik Forsberg, grundare och VD Vakta 
Telefon: 073-312 47 65 eller e-post:
erik.forsberg@vakta.se

 

 


Om Vakta

Vakta är en nyutvecklad svensk trygghetstjänst för privatpersoner. Visionen bakom tjänsten är att skapa en tryggare vardag till en kostnad som de allra flesta har råd med. Kärnan i Vakta är en mobil-app som knyter samman användaren med tusentals auktoriserade väktare, redo för utryckning när användaren behöver hjälp. Genom ett enkelt trygghetsgrepp i sin smartphone kan användaren kalla på assistans av behörig säkerhetspersonal i situationer där han eller hon känner dig hotad, utsatt eller osäker.